[zpět na Golf homepage]

sezóna 2008

27.12.2008, HCP 22.1 Konec roku je tady a i když si snad ještě jednou stihnu letos zahrát (Egypt - Taba), sezóna se dá jednoznačně považovat za ukončenou. Sice jsem toho nahrál méně než loni, ale výsledky byly o to lepší :-). A tak kromě spousty golfových zážitků a obměněného vybavení končím s hendikepem tak nízko, jak jsem si ani nepředstavoval.

I když za celý prosinec jsem nedržel hůl v ruce (ani v indooru), tak alespoň na dálku došlo na vyrovnání Eurojamkovky a tekutý ekvivalent skoro 24 EUR je pro Michala připraven. Tak to bude určitě jeden z cílů pro příští rok, vyhrát Eurojamkovku nebo aspoň moc neprohrát...

A taky je správný čas na trochu statistiky:




7.12.2008, HCP 22.1 Počasí o tomto víkendu sice nebylo ideální, ale hrát se určitě dalo. Mně však ve hře zabránila (doufám) končící chřipka, takže mi nezbylo, než se s blížícím koncem roku podívat trošku na statistiky. Zkusil jsem si spočítat, kolikrát bych si hendikep zlepšil, udržel a zhoršil. A vyšel z toho docela zajímavý graf. Převaha výsledků pod ochrannou zónou nevypadá na první pohled moc dobře... Ale když se zvolí správný úhel pohledu, hned je to lepší :-). Třeba statistika po mém posledním snížení hendikepu (zhruba čtvrtina odehraných kol z celkového počtu) už vypadá mnohem lépe :-). V průběhu roku se hra zřejmě zlepšuje. A svůj díl mají asi i nové hole a hlavně pár hodin u trenéra.



Nakonec se mi v listopadu podařilo aspoň trošku navýšit počet odehraných kol, když jsem ještě o volných víkendech zvládl obejít starou devítku v Písku a už zazimované Beřovice (taky starou devítku). Celkově jsem toho letos odehrál méně než loni, ale to se vzhledem k omezenému množství času dalo čekat. Příští rok by se to zase mělo zlepšit :-). A hned začátek roku může být docela zajímavý. Už se těším do Egypta a navíc už v lednu bych mohl do seznamu svých golfových zážitků zařadit Španělsko (ale jedu na sever, tak nevím, jestli se bude dát hrát) a možná i Indii!



2.11.2008, HCP 22.1 Konečně jsem se dočkal volného víkendu a navíc vyšlo i počasí. Tak jsem si mohl pořádně zahrát, začátek listopadu prostě stál za to.
V sobotu jen tak decentně, rychlá devítka na rozehrání na novém hřišti Botanika. Když jsem po desáté přijel, tak byla taková mlha, že ani nevím, jestli jsem trefoval driving. To vydrželo až do čtvrté jamky, ale pak se najednou udělalo krásně a tak jsem mohl pár míst i vyfotit. Dobře jsem si zahrál, i když výsledek za moc nestál. Vzhledem k počasí nemůžu říct, jak vypadá celý areál, ale podle webu a toho, co jsem viděl, tak je možné si tu užít spoustu zábavy (golf, tenis, hotel...). Hřiště je ale docela fajn. Taková obyčejná devítka, která nemá moc překážek, ale fairwaye jsou často úzké a s autem nebo lesem po stranách. Takže to chce hrát hlavně rovně. Trošku specifické jsou všechny třípary. Krátké, vždy s vodou a takové jakoby navíc. Pokaždé se vrací vlastně zpátky na odpaliště další jamky. Ale celkově je to hratelné hřiště na pohodový golf, kam se určitě zase vypravím.


V neděli jsem se nechal vylákat do Písku na kompletní osmnáctku, i když jsem si v létě říkal, že tu novou první devítku nechám zase až na jaro. Nakonec to ale nebylo vůbec špatné. Ne že bych zahrál něco zázračného (na první devítce jsem škrtnul 3 jamky), ale pár ran se povedlo, s Honzou T. jsme se dobře bavili a i když počasí nebylo tak dobré jako v sobotu, tak celkově se nedělní golf prostě vydařil. A zahrát pořádně první píseckou devítku se pro mě asi stává podobnou výzvou jako druhá devítka na Ypsilonce. Navíc už funguje i nová klubovna, která je myslím docela podařená. Jen mi není úplně jasné, kdo tenhle areál uživí. První listopadovou neděli na hřišti moc lidí nebylo. Ale i tak, zase tam pojedu.
Pár míst z nové devítky + nový club house je na obrázcích i s nízkou oblačností :-).




30.10.2008, HCP 22.1 Říjen proběhl bohužel ještě více negolfově než září. Zahrál jsem si jednou...
Zhruba v půlce měsíce jsme v už tradičním složení vyrazili na podzimní Ypsilonku. Hrál se, opět tradičně, fourball a tentokrát se mi moc nedařilo. S Pavlem B. jsme proti Michalovi s Jendou prohráli (celkem po boji) 2/1, můj soukromý zápas s Michalem dopadl výrazně hůř (5/3). Aspoň jsem vyhrál jedno Euro a tak trošku vylepšil dost nelichotivou letošní bilanci. Ale Ypsilonka je na podzim nádherná a tak ani vytrvalý déšť na druhé devítce nám zážitek nezkazil. Já hrál tradičně - výborná první devítka (až na pokaženou 9. jamku) a pak kříž na 12., 14. a 15. jamce... Celkových 34 stbf i vzhledem k počasí ale považuji za velmi slušný výkon.
Za zmínku taky ještě stojí můj nový driver (Callaway FT-i), který měl na Ypsilonce premiéru. A nebylo to špatné. Sice má zvuk jak ešus, ale cítil jsem se s ním dobře a celkem to i létalo :-). Tak mám v zimě co trénovat.

Doufám, že bude o víkendu slušné počasí, protože mám konečně volno a ještě se mi nechce do indooru. A taky už se těším na Silvestra, kterého budu letos trávit aspoň trochu v teple (Egypt, Taba) a na golf se tam opravdu těším.

Na konec ještě posílám gratulaci za první birdie Honzovi T. Už se těším, jak začne příští rok (taky) honit hendikep :-).



4.10.2008, HCP 22.1 Minulý víkend jsem se konečně dostal ke golfu a teď i k webu. Je toho nějak moc a tak nemám čas hrát, natož něco napsat...

Užili jsme si s Pavlem S. výborný prodloužený víkend na Hluboké. V pátek golf, v sobotu něco jiného a v neděli zase golf. Myslím, že Hluboká jednoznačně patří k mým oblíbeným hřištím. Sice jsem po odečtu hendikepu poprvé prohrál na rány a podruhé na jamky, ale páteční rekord hřiště 95 (36 stbf) i nedělních 98 (34 stbf) byly slušné výsledky. Škoda, že v pátek jsem špatně patoval a v neděli zase hrál hůř v poli, kdyby (kdyby...) se to sešlo, mohl jsem třeba i pohnout s hendikepem :-). Ale hlavně že jsem si konečně zase zahrál.

Hvězdou víkendu byl ale jednoznačně Pavel. Kromě toho, že mě zničil, tak pohnul slušně dolů s hendikepem. A mě to obzvlášť těší, protože s Pavlovým novým hendikepem by to byla dvakrát remíza :-).



1.9.2008, HCP 22.1 Letní sezóna pomalu končí a můžu s ní být spokojený. S hendikepem jsem se posunul až neočekávaně nízko, obměnil jsem vybavení (a nové mi vyhovuje), byl párkrát u trenéra a hlavně si dobře a dost zahrál. Na podzim už to s hraním asi bude horší. Moc volných víkendů mít nebudu, dovolená skoro došla a začne se brzy stmívat :-(. Ale na golf si stejně čas určitě najdu.

Na konci srpna jsem ještě stačil obejít Beřovice, kde mi Pavel vrátil nedělní porážku z ČeBru. Konečně jsem ale zahrál slušně první devítku a nebýt jednoho ztraceného míče a pak i provize na patnáctce, tak to byl dobrý výsledek kolem 100 ran (bez triple bogey, ale také bez paru). Takhle to stačilo "jen" na 31 stbf. Navíc bylo krásné počasí a ve všední den dopoledne skoro prázdné hřiště, nepotkali jsme žádný flajt ani před námi, ani v zádech.
Včera ještě proběhla rychlá devítka ve Staré Boleslavi po dlouhé době s Pavlem S. a Márou. Bylo krásně a tak bylo hřiště doslova přecpané. Bohužel některé flajty neoplývaly rychlostí (člověk by nevěřil, co se všechno dá dělat na greenu po dopatování...), takže to spíš byla pomalá devítka. I když jsem měl dojem, že mi to vůbec nejde a hlavně drivy tentokrát byly hodně špatné, tak jsem nakonec přinesl solidních +10 (16 stbf). To ale zdaleka nestačilo na Pavla, který ke 4 ranám k dobru přidal ještě výborných 40 (bez double bogey) a zcela mě v jamkovce zničil. Aspoň s Márou (který ale hrál po více než 2 měsících) jsem udržel krok a na jamky při jeho 5 ranách k dobru to bylo nerozhodně. Škoda jen, že jsem více nepřesvědčoval Pavla, aby si dal nesoutěžní výsledek. Na devítce by měl 24 stbf a hodně by se pohnul dolů. Tak snad příště.

Ani vlastně nevím, jestli bych si já ještě chtěl snižovat hendikep. Do jamkovky je to spíš ke škodě a tak prohrávám velmi pravidelně. Taky bych se mohl dočkat občas bílých odpališť a na to se tedy moc necítím. Na druhou stranu se člověk chce vždycky zlepšovat... Myslím ale, že budu spokojený, pokud budu hrát dobře, pokud možno pravidelně pod 100 a to hlavně na těžších hřištích. Tam mám ještě jistě co dohánět. Dlouhodobě bych asi byl naprosto spokojený s hendikepem kolem 18, když se zadaří, tak zahrát pod 90 a jinak dvouciferně. Prostoru pro zlepšování je tedy jistě dost :-).



24.8.2008, HCP 22.1 Je to jako na houpačce. Minulou neděli neuvěřitelné snížení hendikepu, v pátek naprosté zoufalství a v neděli opět pohoda. Prostě golf...

V pátek jsem s Michalem vyrazil na Dýšinu, kde to byla pro oba premiéra. Hřiště je to zajímavé, ale taky pěkně těžké. Hráli jsme tentokrát Euroránu a výsledek raději nebudu ani zmiňovat. Sice jsem dobře začal a po třech jamkách byl jen +1, ale pak jsem začal hrát hrozně, ztratil neuvěřitelných 11 míčů a prohrál bez čtvrt Eura 10€. Michal aspoň celkem v pohodě zahrál prakticky na svůj hendikep. Je určitě znát, že já si uhrál hendikep v Molitorově a Michal třeba na Karlštejně nebo v Mladé Boleslavi.

Pokus o vylepšení dojmu jsem absolvoval dnes na Čertově Břemeni, kde už jsem hodně dlouho nebyl. A dojem jsem si vylepšil pořádně! I když by se několik chyb našlo (třeba 3 auty...), tak jsem pokořil prakticky všechny výzvy, které na mě čekaly - vítězství v jamkovce nad Pavlem P. (poprvé), ČeBr pod 100 (poprvé) a par na devítce (poprvé). Součet 37 stbf (tentokrát bez zápisu) mě těší hodně, svůj hendikep tedy tajit nemusím :-). Ale na nějaké lepší osmnáctce mi to stejně asi ještě chvilku potrvá, než budu hrát pod 100. Ale i tak, dneska dobrá hra!



18.8.2008, HCP 25.3 Mám za sebou hodně podařený prodloužený víkend. V pátek jsme s Michalem stihli Poděbrady těsně před začátkem silného deště, který trval přes celou sobotu. Dali jsme si jamkovku a hra se mi dařila až do drivu na čtrnáctce. Pak se to ale nějak pokazilo a tak jsem ve výsledku prohrál dost výrazně (6€...) a opět jsem se moc nepřiblížil svému hendikepu. Ale i tak jsem si výborně zahrál a v Poděbradech se mi líbí čím dál víc.

Turnajů jsem letos moc nehrál a volná neděle i se slušnou předpovědí počasí se tedy nabízela. Zvolil jsem Molitorov - jednak proto, že je blízko od Prahy a pak jsem taky doufal, že hodně otevřené hřiště mě nebude trestat za nepřesnosti hlavně při drivech. Většinou jsem letos hrál na výsledek spíš na osmnáctkách a tak jsem si řekl, že nějaké jednodušší hřiště nemůže uškodit. Letošní skromný cíl - hendikep pod 27, už jsem měl bohatě překročený a tak jsem začal myslet i na odvážnější číslo - pod 24. Molitorov, hlavně díky své délce (skoro 6km), je slušně bodově ohodnocený a tak bylo mým tajným přáním zahrát 95 ran, což by mě pod 24 posunulo.
V Molitorově jsem hrál před více než dvěma lety a tehdy to za moc nestálo, trávy na fairwayích bylo příliš málo. Letos už je situace mnohem lepší a i když je povolené stavění, ani to nebylo potřeba. Pustil jsem se tedy do pro mě překvapivě hodně obsazeného turnaje (>60 startujících) v jako obvykle pohodovém flajtu a začátek byl jak z říše snů. Birdie na jedničce a znovu na trojce. Po zbytek první devítky jsem celkem spolehlivě sbíral bogey a double bogey a tušil jsem, že celkový součet je docela nízko. Trošku jsem se přibrzdil na začátku druhé devítky, když jsem hlavně na jedenáctce zapsal jediné triple bogey, ale hned jsem navázal parem a když jsem proměnil dlouhý pat z foregreenu na patnáctce do dalšího birdie (poprvé v životě na pětiparu!), tak jsem už cítil, že dobrý výsledek je hodně blízko. Bilanci jsem ještě vylepšil parem na předposlední jamce a za chvíli jsem už sčítal.
91 ran byl skoro šok. A snížení na 22.1 skoro neuvěřitelné. V turnaji to stačilo "jen" na 3. místo (44 stbf), když vyhrál spoluhráč z flajtu za 49 bodů. Odvezl jsem si dokonce (tekutou) cenu :-). Musím Molitorov ocenit, většina hráčů byla místních a je vidět, že klub žije tím správným životem. Atmosféra během turnaje i při vyhlášení byla výborná. Tak jim přeju, ať rychle vyroste tráva na druhé devítce, která už je ve zkušebním provozu!

Tři birdie za kolo, to je jako ze snu. Kdo ví, jestli se mi něco takového ještě povede. Hlavně mě ale těší, že to nebyly náhodné jamky, ale prostě dobře zahrané. Vůbec se mi docela dařilo, vyložených chyb jsem udělal málo a když se k tomu přidalo i přiměřené štěstí (třeba několikrát jsem těsně minul bankr), tak jsem zahrál výsledek, jaký jsem si ani nepředstavoval. Do budoucna je to docela výzva, budu se muset snažit, abych se novému hendikepu aspoň blížil, teď už bych pod 100 prostě hrát měl. Je to určitě dobrá motivace k tréninku.
Navíc jsem se poprvé dostal na třetí místo svého soukromého hcp žebříčku. Pavel P. se sice taky předvedl a o víkendu snižoval, ale na můj supervýsledek to nestačilo :-). Jen v jamkovce mi teď nastanou horší časy, ale to rád přežiju. Na podzim budu zřejmě hrát méně a je mi také jasné, že hendikep 22.1 z Molitorova je něco jiného než třeba z Ypsilonky, ale hrát pravidelně dvouciferné výsledky je určitě dobrý cíl pro zbytek sezóny.



11.8.2008, HCP 25.3 O víkendu jsem si prošel dvě hřiště s podobným vývojem. Jak v Beřovicích, tak v Písku zrovna otevřeli nové devítky, které rozšiřují stávající areál na plnohodnotné osmnáctky. A výsledný dojem je velmi odlišný.

Do Beřovic jsem dorazil po velmi dlouhé době a první původní devítka je pořád stejně dobrá. Skvěle upravená a hodně sportovní. Opět mě pořádně vytrestala a po dvou autech hned na prvním týčku, nekolika troj- a vícepatech a jezeru na devítce jsem odcházel s dost bídným výsledkem a ztrátou 7 ran na domácího Jakuba.
Nová devítka je v protějším svahu a je postavená ve stejném stylu, jako ta původní. Opět velmi tvarovaný terén, jezírka a k tomu navíc vyrostlé rafy, kde se míček nemůže dát najít. Fairwaye jsou už ve výborném stavu, jen jedno odpaliště a greeny ještě trošku času potřebují. Navíc se mi začalo dařit výrazně lépe a bez jediné závážnější chyby jsem zakončil osmnáctku asi osmimetrovým patem, který nakonec znamenal výhru nad Jakubem o ránu. Nutno ale podotknout, že jemu se dost nedařilo...
Beřovice jsou teď tedy plnohodnotnou osmnáctkou, nové jamky jsou možná maličko fádní, ale hřiště jako celek je výborné a můžu ho už teď jednoznačně doporučit.

Nedělní Písek byl bohužel o něčem jiném. Nová devítka, hraná jako první, měla byt podle mě otevřená nejdříve příští rok na jaře. Tráva není pořádně ani na fairwayích, všude samý kámen a greeny pěkně hrbolaté. Jamky jsou navíc pěkně dlouhé a místy taky dost úzké. A šestá ostrovní jamka (183m ze žlutých) je snad už za hranicí rozumné hratelnosti. Vůbec mám dojem, že nová hřiště se jen předhánějí v délce a složitosti překážek, pomalu přemýšlím, kde bych si mohl jen tak pohodově zahrát. Na nové devítce v Písku to tedy nebylo. Už na druhé jamce jsem naprosto záhadně ztratil míček a zcela pokažená trojka mi taky nepřidala. Pak mi naštěstí par na čtyřce a krásný drive mezi aut a jezero na pětce (která mi hodně připomíná jednu jamku z Bay Hill) trošku zlepšily náladu, takže mi ani moc nevadily dvě dobré, ale o maličko kratší rány (takže do vody...) ve zbytku nové devítky. Celkové číslo sice nic moc, ale nakonec jsem trošku překvapivě šel na body lépe než první devítku v Beřovicích.
Druhá, stará devítka pak znamenala zásadní změnu k lepšímu. Povedly se drobné změny (3 jamky jsou nové/předělané) a navíc mi to na dobrém povrchu šlo. Dva pary a jediné triple bogey na poslední jamce (původní sedmnáctka, velmi dlouhý pětipar) znamenaly už velmi dobrých 20 stbf ve druhé půlce. Závěr hracího víkendu tedy potěšil i výsledkově.
Když jsem pak o hřišti přemýšlel, tak myslím, že pokud se zvedne kvalita, tak může vzniknout hodně náročné, ale i zajímavé hřiště. Nakonec jsem byl i trošku překvapený, protože když jsem si na nové jamky vzpomínal, tak mi více zůstaly v paměti ty písecké. Než ale naroste tráva, tak se nové devítce v Písku raději vyhněte.



29.7.2008, HCP 25.3 Už jsem na tohle téma jednou narazil - viz stránka "počítání" - nesoutěžní výsledky (a od letošního roku i turnaje) na 9 jamek. Nemůžu si pomoci, ale server ČGF počítá v tomto případě podivně. Jednou jsem se pokusil upravit "scoring" tabulku i na 9 jamek tak, aby hrací hendikepy odpovídaly těm, které prezentuje server, ale prostě jsem se nedopočítal. Osobně jsem přesvědčený o tom, že vzorec použitý na serveru je špatně a neodpovídá ani aktuálnímu Hendikepovému Systému EGA. Ve výsledku to potěší hlavně hráče, protože (pravděpodobně většinou) dostávají víc ran k dobru.
Teď jsem na to narazil na hřišti v Hodkovičkách. Chystali jsme se na devítku a chtěli jí také zapsat. Na osmnáctce tam mám k dobru (s hcp 25.3) 24 ran, takže bych měl hrát 96. Člověk by logicky očekával, že devítka by tedy měla být za 48. Podle tabulky mám ale k dobru 14 ran, takže 50 (bez úletů) už je 18 stbf. Ne že bych si nějak moc stěžoval, ale (mně matematikovi :-)) to přijde divné.
Tak jsem se na to podíval trošku podrobněji a byl jsem překvapený ještě víc. Podle aktuálních údajů na serveru ČGF jsem zjistil: hendikepy 29.3-30.1 mají k dobru 29 ran na osmnáctce, hendikepy 30.2-30.9 pak 30. Očekával bych tedy pro hcp 29.3-30.9 na devítce k dobru 15 ran. Server ČGF ovšem tvrdí, že hcp 29.8-31.4 má k dobru ran 17.
Pátral jsem dál, a zjistil z databáze nesoutěžních výsledků, že zhruba mezi březnem a koncem června hřiště pro takový hendikep přidávalo jenom 16 ran (to by zhruba odpovídalo mému pozorování ze starší doby). Letos se vůbec na serveru něco dělo - někdy do března se výsledky zaznamenávaly ve tvaru PŘIJMENÍ Jméno, pak zhruba do konce června Jméno PŘIJMENÍ a od července zase obráceně. Divné! Na druhou stranu to asi nikoho moc netrápí...
Pokud si tedy chcete vylepšit hendikep s menším úsilím, vyražte na devítku třeba do Hodkoviček a může vám to vyjít. Třeba s hendikepem 30.0 je tam hrací na osmnáctce 101 ran, ale na devítce 53. A to se vyplatí :-).

A jak jsem vlastně hrál? Díky dvěma "bonusovým" ranám jsem se v klidu vešel do ochranné zóny, ale podle osmnáctkového počítání by to bylo zhoršení (15 stbf). Ale hlavně jsem opět prohrál jamkovku s Pavlem S. na poslední jamce :-(. Drive vpravo ke stromu, nepodařený pitch z těžké pozice, na 3x z bankru a dlouhý pat minul jamku snad méně než o 5 cm (pak ještě dva). Pavel v klidu za bogey... Popis poslední jamky celkem dobře shrnuje celé hraní - nepodařené bankry (4x), těsně minuté paty (4x) a drivy doprava (4x). Rychle k trenérovi...



26.7.2008, HCP 25.3 Letošní Acision Golf Open je minulostí. Podařilo se mi obsadit výborné druhé místo po solidním výkonu - to zní dobře. Škoda jen, že jsem prohrál jen o ránu (s obhájcem Karlem) a pár hloupých chyb jsem udělal. Ještě mě to pořád mrzí. Na druhou stranu je to super výsledek, konečně jsem vylepšil 2 čtvrtá místa a taky snad poprvé porazil Pavla P. Takže všechno ok.

Hřiště v Telči bylo pro mě novinkou a docela zajímavou. Hlavně prvních šest jamek je opravdu pěkných a často jsou potřeba přesné rány do úzkých průstřelů mezi stromy. S tím jsem měl bohužel trochu problém. Už na jedničce jsem v duchu děkoval, že skoro všechny auty jsou na levé straně - odpal skončil až na fairwayi šestky (na šestce jsem to pak otočil...). Nicméně dvě bogey na začátek byly dobré. Pak se to ale začalo trošku kazit. Drive na krásné trojce skončil těsně ve vodě (vpravo...) tak hloupě, že jsem musel dropovat. Takže první triple bogey a první zbytečná rána navíc. Pak docela těžký par 3 mezi stromy a 100 metrů přes vodu - odpal do rybníka, takže znovu a lépe. Zase triple bogey. A na závěr černé série jamka č. 5. Odpal mírně vpravo od úzkého průstřelu skončil beznadějně ztracený mezi stromy v kopřivách - další 2 rány navíc. Aspoň jsem tam zachránil double bogey a byl svědkem birdie Pavla P. (výkon dne).
Zbytek první devítky už proběhl celkem v poklidu a zvládnuté těžké drivy na osmičce a devítce mě vyloženě potěšily. Navíc se moc nedařilo Pavlovi P., takže jsem byl před ním. Nic moc jsem nepočítal, ale tohle vedení jsem zaznamenal. Jinak jsem hrál ale dost v klidu. Desítka sice znamenala další triple bogey po jediném opravdu nepovedeném drivu, ale třeba par (bohužel jediný) na třináctce byl skoro ukázkový. Zaváhal jsem ještě na patnáctce, kde mi skončil odpal pro změnu vpravo na kraji lesa a tak jsem se musel vyhrát zpátky a pak si připsal čtvrté (a poslední) triple bogey. O poslední šanci ještě trošku vylepšit výsledek (a že by se mi to hodilo...) jsem přišel na osmnáctce, když jsem nezvládl třetí ránu asi ze 110 metrů. Byla to snad teprve druhá podobně pokažená rána (do země před míčem). Hrál jsem s novými holemi, které jsem už nutně potřeboval (:-)), a dobrá hra železy mě velmi potěšila. Nakonec tedy double bogey a spokojenost s výkonem. V tu chvíli jsem věděl, že jsem porazil Pavla a byl hodně zvědavý, co ostatní.

Karel už měl dohráno a hlásil 102 ran. Chvilku jsem doufal, že by mi můj výsledek mohl stačit, ale až příliš rychle jsem zapomněl na 5 ran navíc z jamek 3-5. V součtu tedy 103 a 34 stbf. Pak už jen čekání na poslední flajt. Na rány to stačilo, takže konečně stupně vítězů, ve stablefordu bylo celkem zřejmě 34 málo, ale nakonec šel přeze mě jen Tomáš - takže dvojité druhé místo...
Zklamaný být určitě nemůžu. Konečně jsem hrál prakticky na svůj hendikep, nová železa se osvědčila a výsledek v turnaji až nečekaný. Ale bylo to blízko, 5 ran úplně zbytečných, taky paty žádný zázrak (5x třípat a jen jeden jednopat). Nespadla mi tam žádná zázračná rána. Ale i proto jsem s hrou vlastně velmi spokojený. Taky jsem ani jednou nebyl v písku. Jen ty drivy, které se stáčely doprava, mě trošku straší. Tak mám téma k trenérovi, kam určitě zase brzy zajdu. Opravdu je to znát. A budu to potřebovat, příští rok bude co obhajovat!



20.7.2008, HCP 25.3 Zahráli jsme si s Michalem výbornou jamkovku v Prosečném. Hřiště je úplně obyčejné a po hraních na "lepších" to byla zajímavá změna. Ale je tam velká pohoda! Po první devítce jsme šli zcela vyrovnaně. Tedy výsledkově to nebyl žádný zázrak, některé jamky nás pěkně potrápily, trochu i pršelo, ale zábava výborná. V druhé devítce jsem byl po 13. jamce už 2 up, ale nevyužil jsem možnosti zvýšit vedení na čtrnáctce, když jsem nedal asi 60 cm pat. I tak jsme šli na předposlední jamku s mým vedením o dvě. Na sedmnáctce jsem trefil vodu, takže už jen 1 up. Pak jsem totálně nezvládl odpal na poslední jamce a po dvou ztracených míčích jsem ji rovnou škrtnul. Celkově tedy remíza (a -2 Eura...).
Šli jsme tedy do rozehrávky na jedničce. Před tím se mi už dvakrát nepovedla, ale tentokrát to šlo a druhá rána skončila těsně za greenem, bohužel v takové divné trávě. Michal byl kousek ode mě, ale na greenu. Mně se pat moc nepovedl a vypadalo to, že Michal dá v pohodě par a vyhraje. Já skončil čtvrtou asi 50 cm nad jamkou a čekal, co Michal. Těsně nedal a tak jsem byl ještě ve hře. Bohužel jsem opět (asi už potřetí) velmi krátký pat na dost zákeřném greenu těsně nedal a tak naše historicky první rozehrávka skončila Michlovým vítězstvím. Takže ještě jednou gratuluju a teď už se těším na Acision Open!



18.7.2008, HCP 25.3 Do sbírky golfových zemí mi přibyla Francie. V rámci prodlouženého letního víkendu jsem si tentokrát dopřál i golf a zahrál si na hřišti Sainte Maxime. Volba to byla výborná a i když výsledek byl takový poslední dobou "standardní" (tedy mezi 25 a 30 stbf), tak to bylo snad nejhezčí hřiště, kde jsem hrál. Mimo jiné jsem poprvé viděl autíčka s GPS mapou. Prostě zážitek!

Stihl jsem si také zhoršit hendikep na Ypsilonce, kde jsem opět nezvládl střed druhé devítky. Ale Michalovi se nedařilo ještě víc a tak jsem v Euroráně aspoň vyhrál 5 Euro. Ještě jsem obešel rychlou devítku v Terezíně, kde jsem se předvedl hlavně na 6. a 7. jamce - na šestce jsem se z bankru u greenu dostával asi na čtyřikrát a jak jsem byl vzteklý, tak jsem na další jamce po výborném drivu hrál na jiný green (!)... A taky jsem ve Staré Boleslavi prohrál jamkovku a nakonec i na rány s Pavlem S., když jsem poslal na rozhodující devítce drive do autu. Tolik aktuální neúspěchy :-).

Hlavní nadcházející událostí je teď Acision Golf Open 2008. Bude se konat v Telči už ve čtvrtek! Svědomitě se připravuji, už jsem byl 2x u trenéra :-). Hřiště to bude asi pro většinu zúčastněných neznámé, ale i tak věřím, že si dobře zahrajeme a já snad konečně vylepším dvě 4. místa. 100 ran by mohlo stačit...



24.6.2008, HCP 27.9 Zodyhyd Golf Trophy 2008 je úspěšně dohráno. Vítězem se stal Michal Srp a podrobnosti najdete tady. Mě těší třetí místo (po postupu z dodatečné kvalifikace) a hlavně až neuvěřitelné zlepšení hendikepu na 25.2, když jsem ve finálovém kole dokázal obejít Hlubokou za 96 ran. Dařilo se i ostatním a i to přispělo ke skvěle strávenému víkendu.

Před tím jsem ještě celkem slušně obešel turnaj v Motole (33 stbf) a pak těsně zhoršil hendikep při turnaji v Mladé Boleslavi (30 stbf, na 27.9). Kromě velmi zajímavého flajtu jsem tam taky s výborně hrajícím Michalem prohrál dalších 8 Euro. Hluboká naštěstí znamenala jen jedno prohrané Euro, ale i tak bilance v Eurojamkovce vůbec nevypadá dobře...
Domluvili jsme se s Michalem na společném docházení k trenérovi (už jsem zase nebyl skoro rok) a tak mi to snad pomůže i ušetřit pár Euro a hlavně hrát tak, abych nedělal ostudu svému novému hendikepu :-).



8.6.2008, HCP 27.7 Poslední dobou mě docela trápí nedostatek času. I tak jsem toho golfového stihl celkem dost, jen ke stránkám jsem se nedostal...
Koupil jsem si novou trojku dřevo (Big Bertha - jsem nadšený), zahrál jsem si poprvé na Karlštejně, absolvovali jsme letošní firemní soustředění (na Nové Americe, více zde). A při tom prohrál 8 EUR, dvakrát zhoršil hendikep a vypadl ze Zodyhyd Trophy.

Dostal jsem pozvánku na turnaj na Karlštejně a samozřejmě jsem se moc těšil. Navíc se zúčastnil i Michal, takže to nezůstalo bez sázky. Dohodli jsme se na modifikované Euroráně a hned mě to stálo 8 Euro. Byl jsem na Karlštejně poprvé a opravdu jsem si to užil. Startovali jsme z 10. jamky v příjemném flajtu a v hrozném horku. Dvě bogey na začátek potěšily, bohužel jsem to nevydržel a po škrtnuté šesté jamce pak prožil děsivou sérii od osmé do jedenácté jamky bez bodu a tak si ani tolik neužil nádherné výhledy na hrad. Je to škoda, protože jinak mi to docela šlo. Odpaly novým dřevem nebyly špatné, jen mi vždycky nějak odjel míček z fairwaye a tak jsem si dosyta užil těžké rafy. Problémy mi také nadělaly velké a rychlé greeny, ale i to by se dalo přežít. Nicméně nakonec mi chyběly 2 body aspoň na udržení hendikepu (výsledek 29 stbf). Celkové skóre bylo taky moc a moc přes 100, takže ztráta 15 (!) ran na Michala zcela otočila stav letošní Eurojamkovky. O dvě nebo třeba i o sedm ran méně by se ale určitě zahrát dalo, chyba je jednoznačně ve mně :-). I přes 6 a čtvrt hodiny na hřišti to byl ale výborný zážitek a doufám, že si tam zase v dohledné době zahraju.

Další zhoršení pak přišlo ve špatném počasí na Nové Americe, přičemž jsem současně vypadl ze Zodyhyd Trophy. Potřeboval bych tedy zase zahrát něco slušnějšího. A taky trochu vylepšit hru železy, která se mi teď moc nedaří. Příležitostí snad bude dost, už v pátek bych si měl zahrát turnaj v Motole a pak už čeká Final Weekend Zodyhyd Trophy na Hluboké.



6.5.2008, HCP 28.8 Dnes ve Staré Boleslavi 84 ran, 39 stbf a snížení na 27.3! A také postup do play off Zodyhyd Trophy z druhého místa (po nerozhodné devítce jsem rozhodl na 13. jamce)! Podrobnosti později.

------

Tak je později, tedy podrobnosti. Celá modrá skupina Zodyhyd Trophy se dnes sjela do Staré Boleslavi, aby sehrála zbývající utkání a taky si zapsala nesoutěžní výsledek. První devítku jsme dohodli zápas Pavlů a mě s Markem, na druhé mě pak čekal Pavel S. a Pavel F. hrál s Márou.
Pustil jsem se do toho skoro dokonale a po třech parech jsem vedl o 2. Mára ale využil ránu k dobru na čtyřce a snížil. Pak mi ještě díky prošvihu při odpalu daroval bod na pětce, nicméně využil mého drobného zaváhání na šesté jamce (moje první double bogey) a na sedmičce mi ani par nestačil na vypůlení. Marek totiž zahrál vynikající odpal a k "holině" chyběly snad 3 centimetry vpravo. Birdie z 20 centimetrů už byla lahůdka. Dva dabláče pak uzavřely devítku za nerozhodného stavu 3:3. Musím ale přiznat, že jsem Máru trošku psychicky nalomil před metrovým patem na devítce, který by znamenal jeho vítězství. Golf je prostě i o hlavě a tentokrát jsem toho dokázal využít. A pokračování mělo následovat. Každopádně jsem si na první devítce vytvořil místní rekord +8 a to začalo vypadat slibně i na stableford. Jen Pavel F. se dnes trápil a tak Pavel S. zaznamenal celkem poklidné vítězství a tedy druhý bod do Zodyhyd Trophy.

Mě boj o bod ještě čekal. Paralelně se zápasem s Pavlem S. jsme šli s Markem rozehrávku o důležitý bod. Už jedničku/desítku za bogey jsem půlil opět jen díky Markovu neproměněnému krátkému patu, když jsem na velkou vzdálenost patoval (dnes poprvé) na třikrát (škoda, chvíli po nás jamku převrtali úplně na druhou stranu greenu, kousek od dopadu mojí druhé rány). Na dalších dvou jamkách jsem ale trefil dva jednopaty zhruba po 3 metrech (což už je u mě celkem slušný výkon) do paru a bogey a naopak Mára paty opět zhruba z metru neproměnil. S velkým štěstím jsem se tedy udržel ve hře. Před čtyřkou jsem chvíli řešil, jestli jsou v rozehrávce rány k dobru, ale jako zástupce soutěžního výboru jsem rychle rozhodl, že ne. Marek bohužel poslal drive do autu a tak se zdálo vítězství na dosah. I když jsem nezahrál žádné výborné rány, tak jsem byl čtvrtou na greenu (jediný pětipar v StB). Mára ale zabojoval a pátou ležel snad metr od greenu, fairwayová dřeva mu dnes fungovala výtečně. Nechtěl jsem vyhrát na aut a tak jsem operativně zahlásil Márovi ránu k dobru, ale on se stejně upatoval a já jsem tedy na 13. jamce za bogey bral důležitý bod do Zodyhyd Trophy. V tu chvíli bylo jasné, že z modré skupiny postupuje Pavel S. a já.
Tak jsem konečně obrátil pozornost taky na souboj s Pavlem. Díky ráně k dobru se dostal do vedení 2:1. To se mi ještě po podařeném bankrshotu podařilo zkorigovat na pětce (kde Mára zavěsil další birdie), ale na šesté jamce se ode mě štěstí odvrátilo. Neproměněný pat z půl metru znamenal další třípat a navíc ztrátu jamky. Snad se na tom projevilo i to, že jsem si v rychlosti spočítal stableford (navíc špatně) a začal myslet na snížení hendikepu. Na sedmičce jsem celkem logicky zahrál double bogey a ztrácel už 2 jamky. Ani par na osmičce to nevylepšil, protože Pavel ji s přehledem vypůlil. A v tu chvíli už bylo jasné pořadí modré skupiny. Pavel S. první, já druhý a Mára už měl jisté třetí místo.
Vzhledem k tomu, že jsem už zase začal (špatně) počítat, tak jsem šel na osmnáctku s tím, že dabláč mě dostane pod vytoužených 28. V tu chvíli jsem tam už byl, ale to jsem nevěděl, takže pokažená příhra asi z 30 metrů mě připravila možná i o lepší výsledek. Ale i tak mě závěrečných pět na dlouhém tříparu nakonec hodně potěšilo. Už jsem věděl, že cíl pro loňský rok jsem konečně pokořil!

Závěrečný součet byl nakonec příjemné překvapení. Na rány 84, 39 stbf a skok na 27.3. Samozřejmě ve mně trošku hlodá, že jsem mohl velmi rychle splnit letošní cíl pod 27, chyběla jen jedna rána. Ale výsledek je parádní. Po sobotním Čerťáku to zní skoro neuvěřitelně... Prostě golf. I Pavel S. a Mára zahráli výborně (84 a 88), takže se snižovalo. Pavel pod 30 a Marek konečně (výrazně) prolomil 36. Věřím, že příště to vyjde i Pavlovi F., kterému dnešek moc nevyšel.
Jo, je to scorekarta na vystavení - 6 parů, 6 bogey, 6 double bogey. A nejvyšší číslo 6. Stará Boleslav je sice jednoduché hřiště, ale i tak si myslím, že dnešní výsledek je na mě opravdu dobrý. Myslel jsem, že na tomhle hřišti můžu snížit jen stěží, ale podařilo se! A že jsme na začátku druhé devítky zhruba půlhodinu mokli (poslední dobou se mi zdá, že předpovědi počasí nějak nevychází), tak to opravdu nevadilo.

Dneska tedy vyšlo snad všechno. Ve hře je určitě co zlepšit, ale tak to bude asi vždycky. Třeba Marek ztratil tolik ran na greenech, že by nás jinak přehrál naprosto s přehledem. Ale prostě paty mu dnes nešly. Mě osobně mrzí snad jen pat na šestnáctce a příhra na osmnáctce, jinak jsem opravdu spokojený :-).

Jen musím dodat ještě nedělní Štiřín. Docela to šlo, 4 jamky sice dopadly neslavně (dvojka a trojka v první devítce a pak sedmnáct a osmnáct), 30 stbf ale celkem potěšilo. Stejně tak jako hřiště, které se určitě změnilo po přestavbě k lepšímu. Jen devítka mi přijde až brutální (první rána je potřeba ke 200 metrům před vodu na asi 25 metrů úzkou fairway s celkem špatným povrchem). No, prostě chce dvě hodně dobré rány a nic neodpustí.
Až překvapivě jsem vyhrál 1€ nad Michalem, takže si stále udržuji mírné vedení. Připsal si ale po celkem dramatickém průběhu důležitý bod do Zodyhyd Trophy, naše Eurojamkovka byla tedy pro něj celkem pochopitelně na vedlejší koleji. Na Štiřín ale určitě zase vyrazíme.

To jsem se ale rozepsal... :-)



3.5.2008, HCP 28.6 Zítra se chystám odpoledne na Štiřín. Původně jsem chtěl dnes vyrazit jen na driving, ale nakonec jsem se nechal vylákat na oblíbené Čertovo Břemeno. Výsledky z loňska a celkem dobrý pocit ze hry mě nalákaly na nesoutěžní výsledek. Dost jsem se těšil, protože ČeBr mi nabízí několik výzev - třeba devítka pod 50, par na devítce atd.
Realita byla ovšem docela tvrdá. Předvedl jsem skoro děsivé kolo, nepodařil se mi jediný drive a míčky jsem posílal chvíli vlevo a chvíli vpravo. Takhle špatný kvalifikační výsledek se mi ještě "nepovedl", nebylo by to ani na Zelenou Kartu. Marně jsem vzpomínal na druhou devítku v Las Veraneras za 48 před necelými třemi týdny nebo na úterní Líšnici, kde 6 ze 7 drivů bylo dobrých. Připsal jsem si tedy letošní první zvýšení hendikepu a doufám, že zítra už budu hrát jinak...

Aspoň, že jsem v mezidobí získal první bod do Zodyhyd Trophy. V úterý mě čeká další zápas, tak na dnešek snad rychle zapomenu.
A taky už jsem doplnil povídaní z El Salvadoru.



22.4.2008, HCP 28.6 Dovolená je pryč, ale stálo to za to (nejen golfově)! Nicméně nahromaděná práce a další povinnosti mě zatím příliš nepouštějí k aktualizaci webu. Hlavně Zodyhyd Trophy stránka to už potřebuje, první výsledky se už scházejí. Ještě víc mě mrzí, že vůbec netuším, kdy se dostanu na hřiště. Už se nemůžu dočkat...
Narychlo přidám aspoň odkaz (aktualizováno) na výbornou tabulku s přehledem cen na různých hříštích od Jakuba (díky!).

Povídání o golfu v El Salvadoru bude k nalezení tady, zatím jsou tam jen fotky.



16.3.2008, HCP 28.6 Tak zase na golfu! Včera bylo počasí ideální, dneska to ráno vůbec nevypadalo dobře. Ale nakonec jen cesta, driving a první dvě jamky v dešti, takže to šlo. Tolik negativa.
Jinak flajt ve čtyřech v Poděbradech (líbí se mi tam čím dál víc) a první souboj s Michalem. Víceméně jsme uzavřeli zimní sezónu, takže jsem vstupoval do letošní Eurojamkovky s počátečním stavem +6 Euro (bilance ze zimní, docela krátké Eurorány, kterou jsem tímto rychle ukončil). První jamka díky převodu z loňska byla hned o 3€.
A hned jsem ji vyhrál! Začátek byl super a dobře šla celá první devítka. Pak se to trochu zhoršilo, ale stále jsem byl ve vedení. Na čtrnáctce jsem byl +2 na jamky a už bylo srovnáno na Eura. Michal se soustředil na jamky a byl to boj! Po sedmnácté all square. Michal bohužel ztratil drive na poslední jamce a tak mi usnadnil vítězství. Ale moje závěrečné bogey bylo stejně dobré :-). Ve výsledku tedy já výhra na jamky a Michal +2 Eura. Na body ani na rány sice žádná sláva, ale pro tentokrát jsme to svedli na celkem podmáčené a bahnité hřiště.
Ve hře je samozřejmě vždycky co zlepšovat (a že je to potřeba...), nicméně i přes ne zcela ideální počasí to byla výborná neděle. Tak snad už začne brzy opravdová sezóna!

PS: za tři týdny si už snad budu zamlouvat tee time tady: www.lasveraneras.com.sv :-)



10.3.2008, HCP 28.6 Dneska jsem si náhodou všiml, že i hostivařské hřiště ohlásilo nové ceny pro letošní sezónu. Moc mě to nepotěšilo. Už jsem si říkal, že je dobře, že se v Hostivaři nezdražuje jako všude jinde, protože tam hraju docela rád. I tak se mi ale zdálo tamní hřiště mírně předražené, ale když zdražily pro letošek Hodkovičky, tak jsem si říkal, že 1200,- za osmnáct jamek o víkendu není vlastně tak strašné. Nynějších 1600,- mi už ale přece jen přijde trochu hodně.
Kolem Prahy se přes zimu ale zdražovalo na víc než polovině hřišť (skoro všude - aktualizace konec dubna). Udělal jsem tedy malý přehled, za kolik se v Praze a blízkém okolí dá hrát:

hřiště všední den víkend zdražení poznámka
  9 18 9 18    
Benátky 500 700 600 900 NE všední den PO-ČT
ceny platí do 30.6.2008
Beřovice 650 1200 750 1400 ANO všední den PO-ČT
Hodkovičky 600 1000 800 1400 ANO všední den PO-PÁ
Hostivař 700 1400 800 1600 ANO všední den PO-PÁ do 15:00
Líšnice 400 700 600 950 ANO všední den PO-PÁ
v PO 18 za cenu 9
Motol 550 1000 700 1300 ANO všední den PO-PÁ
všední den do 12:00 450/800
PO-SO Voucher 1=2
Mstětice 700 1000 900 1400 ANO všední den PO-ČT
všední den do 9:30 18 za 900
všední den do 12:00 Voucher 1=2
Stará Boleslav 300 500 450 750 ANO všední den PO-PÁ
Štiřín   800   1000 ? všední den PO-PÁ
pouze denní fee
zdražení proti sezóně 2006

Až doposud jsem se držel zásady, že za osmnáctku dám max. 1200,-, ale to teď budu muset zřejmě přehodnotit... Samozřejmě, náklady se zvyšují a hřiště se vylepšují. Třeba Štiřín je přestavěný, na Líšnici je zavlažování, v Benátkách a Beřovicích se chystá druhá devítka. Na druhou stranu nová hřiště přibývají a člověk by čekal, že větší konkurence bude ceny snižovat.
Stejně mám ale občas dojem, že provozování hřiště se prostě nemůže vyplácet. I přes veškeré pronájmy na turnaje musí být návratnost investice do hřiště hodně s otazníkem. Ale ať už budou ceny jakékoli, stejně to nakonec nebudu řešit, když si postavím míček na týčko na prvním odpališti :-).



25.2.2008, HCP 28.6 Včerejší počasí bylo úplně dokonalé. Už předem jsem ale věděl, že v neděli na golf nemůžu a tak jsem musel jet dneska. Předpověď byla podobně dobrá, realita však zůstala poněkud za očekáváním. Nicméně i tak jsme s Viktorem vyrazili hned ráno na Konopiště. Feečko za půlku, hřiště už v docela slušném stavu (podle zpráv ještě před 14 dny za moc nestálo). Jen kombinace první devítky d'Este z bílých a druhé Radecký z černých byla trošku drsná. A taky nic moc počasí. Zataženo, vítr a nakonec i déšť na dvou jamkách (ani jsem nic nevyfotil). Pěkně se udělalo až odpoledne...
Ale golf jsme si zahráli výborně. Měli jsme hned první čas, takže hřiště prázdné a ani zezadu nás nikdo netlačil, takže pohoda. Docela mi to šlo poslední dobou na simulátorech, ale venku je to něco úplně jiného. Hraní jsem si tedy trošku protrpěl, hlavně trojka dřevo zůstala za očekáváním... I tak to ale určitě stálo za to, po měsíci jsem se ven už opravdu těšil. A taky musím pochválit Viktora, odpaly driverem hlavně na 16. a 18. jamce byly dokonalé. Tiše závidím :-).



27.1.2008, HCP 28.6 Tak jsem se dočkal. Konečně jsem si letos zahrál, prvních 34 jamek mám za sebou. A sezóna zase začala v lednu. Snad mohla i dříve, ale až teď mi to vyšlo. Tedy už jsem nevydržel a když jsem viděl to krásné počasí, tak jsem si musel vzít na pátek dovolenou a vyrazit do Poděbrad. A v sobotu ještě do Mstětic.

Poděbrady byly fajn. Sice dvě "lesní jamky" zavřené, odpaliště posunutá trošku dopředu, ale za poloviční feečko fakt pohoda. Musím trošku přehodnotit svůj loňský únorový pohled. Hřiště je pěkné, náročné a dlouhé. Kvalitou mu určitě chybí něco do těch nejlepších, nicméně stojí určitě za to. Snad i proto, že mi to tam šlo mnohem lépe než loni, tak jsem si to opravdu užil. Šel jsem sám, přede mnou nikdo, za mnou jsem viděl tak 5 lidí. Můžu doporučit!
Sobotní Mstětice byly už trošku o něčem jiném. Hřiště skoro plné (šel jsem ve flajtu ve čtyřech) a hlavně hrozný vítr. Tedy skoro vichřice. Ale i tak, golf v lednu za to stojí. Dobře jsem si zahrál a doufám, že se to podaří i v únoru.

Pár fotek z Poděbrad, bylo opravdu krásně:




1.1.2008, HCP 28.6 Už zhruba 15 minut po půlnoci jsme společně s Michalem a Zachardou vyslali první letošní odpal do pole kousek za Prahou. Tak si ještě jednou popřejme - rovné a dlouhé. Vzhledem k totální tmě je to tentokrát bez obrázku.

Protože sníh není kolem Prahy prakticky žádný a předpověď je docela rozumná, tajně doufám, že by se o víkendu mohlo podařit nějaké hraní. Určitě by to bylo příjemné zpestření indooru a sezóna by tak mohla začít už v lednu, stejně jako loni.