[zpět na Golf homepage]

sezóna 2010

Facebook "Postak@Golf"

27.12.2010, HCP 22.2 Už přes měsíc vládne tuhá zima a tak na golf není ani pomyšlení. Tedy pomyšlení by bylo, ale to je tak asi všechno. Je tedy čas na roční shrnutí. Výsledkově jsem se sice prakticky neposunul, ale rok 2010 nebyl herně úplně špatný a navíc přinesl úžasný vrchol v podobě Zodyhyd Trophy.
V Čechách odhaduji vynucenou pauzu aspoň do března, abych golf úplně nezapomněl, čeké na mě v únoru Riviera Maya :-).

Několik faktů a čísel následuje. Už přes rok si průběžně počítám USGA handicap (ze všech odehraných her) a je to docela zajímavé číslo.

  • nejlepší výkon: Chateau Royal d'Ardenne za 90 (HCP 22.0, 39 stbf)
  • počet birdie: 7
  • nejhorší výkon: turnaj v Ústí nad Labem (117, škrtlá jamka = +5)
  • událost roku: Zodyhyd Trophy
  • zajímavá umístění: Acision Open: T3, SimOpt Cup: 1. (team Acision), Zodyhyd Trophy: 1. (team Zodyhyd PK)
  • hraní v zahraničí: Brazílie, Německo, Lucembursko, Belgie
  • změna hendikepu: -0.4
  • USGA handicap: 22.6
  • výsledek Eurojamkovky: -25.5 EUR
  • -: drtivá porážka v Eurojamkovce, hodně pokažených her
  • +: týmové akce, hodně podařených her
    Statistika 2010 - kvalifikační výsledky
    Stableford TOP 6
      39
      33
      32
      30
      29
      27
    Celkem 190



29.10.2010, HCP 22.2 Na konci října je pořád dobré počasí, jen času je málo. A tak doufám, že si zahraju ještě aspoň jednou v listopadu, minimalně bychom měli s Michalem uzavřít Euroúčet.
Ale jinak se říjen velmi vydařil, jak výsledkově, tak herně. O Zodyhyd Trophy a našem slavném vítězství se rozepisuji jinde. Byl to opravdu skvělý zážitek a golf jako týmový sport je prostě bomba.
Ještě jsem stihl po dlouhé době návrat na Ještěd a na tomhle hřišti se mi tentokrát líbilo. Za zmínku stojí "diváci" na čtvrtém odpališti - vše pozorně sledující stádo krav :-). Svedli jsme velmi vyrovnaný souboj s Karlem na rány, který skončil myslím zaslouženou remízou. A po slušné hře v Krumlově jsem opět přidal solidní výsledek, takže je jenom škoda, že jsem dobrou podzimní formu nedokázal taky přenést do hendikepu. Zřejmě mě tak čeká přezimování ve velmi podobné pozici jako loni i předloni. Aspoň si můžu dát zase nejaké hezké předsevzetí na příští rok :-).



6.10.2010, HCP 22.2 Podzim je ve znamení Ryder Cupů. Kromě toho pravého, který byl mimochodem úžasný a opravdu jsem Evropě hodně fandil, mám už jeden soukromý za sebou a jeden mě ještě čeká.

Už jsem zmiňoval SimOpt pohár, jen jsem trochu popletl systém. Celá akce byla skvělá a týmovým vrcholem byl právě "Ryder Cup" Acision vs SimOpt. Hrací systém čtyřčlenných družstev byl 2 dny na rány (bez vyrovnání) a započítané 3 lepší výsledky každý den (starší informace je špatně). Osobně jsem nehrál nic moc (2x jsem si zhoršil hendikep), ale moje výsledky se počítaly a tak jsem přispěl k all square po prvním dnu a k vítězství Acision o 4 rány (po 108 započítaných jamkách!). Takže super výsledek! A když k tomu připočítám celkově výbornou organizaci a atmosféru + pohodový texas v neděli, neměla tahle akce chybu. Díky! SimOpt už spřádá plány, jak nám to oplatí za rok, takže i my bychom se měli pořádně připravit.

Ještě jeden Ryder Cup mě ovšem čeká. Letošní Zodyhyd Trophy je vypsána jako týmové utkání, kde domácí tým Zodyhyd PK s kapitánem Michalem B. (vítězem Zodyhyd Trophy 2009) vyzve tým Prague Panthers, vedený Michalem S. (vítězem Zodyhyd Trophy 2008). Já jsem samozřejmě členem Zodyhyd PK a už se víkendu v Krumlově nemůžu dočkat. Více informací je k nalezení na specielní stránce. Budeme hrát výhradně jamkovku, takže je to zase něco trochu jiného a hodně se na to těším.
V rámci přípravy jsem si obešel Písek a až na hodně nepovedenou pětku jsem výborně zvládl první (novou) devítku. Zdaleka nejlepší výkon, co jsem tu kdy zahrál. I přes zkaženou jedenáctku jsem se dlouho držel na dobrém výsledku, ale poslední 3 jamky mi to dost pokazily. Takže tady si na dobrý celkový výsledek ještě musím počkat...



12.9.2010, HCP 22.0 Schází se mi zprávy o výborných výkonech a zlepšení kamarádů (Michal B., Viktor, Honza T. a další) a také o nových golfistkách :-)!. Trošku závidím, protože mě zrovna přepadlo nějaké nachlazení a místo abych strávil krásný víkend na golfu, tak jsem ležel v posteli... Navíc mě před týdnem po jedné devítce ve čtvrtek a osmnáctce v sobotu zase pořádně začalo bolet rameno. Myslem jsem, že už je to ok, ale není :-(. Že jsem třeba nehrál fotbal kvůli kolenu, to mě nikdy tak moc nepřekvapilo, ale že mě bude něco takhle omezovat dlouhodobě v golfu, to jsem nečekal. No, sezónu už nějak dožiju a jestli to znovu přijde příští rok, tak asi budu muset k doktorovi..., což bytostně nesnáším.

Tak a po zdravotním updatu rychle ke hře. Takže co od Molitorova? Zdařile otestované nové Slapy (jeďte taky vyzkoušet), "Lucemburské turné", které se velmi vydařilo. I výsledkově, takže moje top kolo má teď hodnotu 90 (Belgie, Ardennes, par 72). Jen Belenhaff v Lucembursku jsem moc nezvládl. Pak ještě už méně zdařilý test nové druhé devítky v Myštěvsi a ještě jedny rychlé Slapy (výsledkově nic moc). Nejaktuálnější je návrat na Belenhaff a opět neštěstí. Na sedmnáctce jsem vzteky zahodil míček. No, pěkně jsem se předvedl... Ještě že můj lucemburský spoluhráč a islandská spoluhráčka byli vážně v pohodě. Na podzim se tam už asi nedostanu, ale na jaře to musím zkusit znovu!
Z Belenhaffu ještě musím zmínit zážitek před hrou. Hrál jsem v sobotu, před druhou odpoledne. Recepce byla prázdná, zřejmě si trochu protáhli polední pauzu (podle vývěsky do půl druhé). Ale naproti recepci byl automat skoro jako na jízdenky, takže jsem do něj po chvíli zkoumání hodil dvě padesátieurovky (fee o víkendu je za 95€) a vypadlo mi potvrzení o zaplacení. V počítači o kus vedle jsem viděl, že tee time mám zaregistrovaný, takže jsem v klidu vyrazil hrát. Maršála jsem potkal několikrát, ale zaplacení nezkontroloval ani jednou. Zřejmě nikoho nenapadne, že bych nezaplatil.

A co dál? SimOpt pohár! Už v pátek+sobotu na Ypsilonce, takže se hodně těším! A v sobotu si navíc dáme teamové utkání SimOpt vs Acision. Myslím, že bych si mohl dát i nesoutěžní, ať si zase trošku zhorším hendikep :-). No ale když zase zahraju 90, tak to třeba bude lepší :-).
Druhá akce, která se chystá, je letošní Zodyhyd Trophy. Tentokrát pojatá jako teamové utkání, naplánované na půlku října do Krumlova. Už se těším na náš Ryder Cup, vyzvali jsme pražské Panthers, hrají velmi dobře, takže to nebude jednoduché. Ale s kapitánem Michalem jsme samozřejmě rozhodnuti zvítězit!.



1.8.2010, HCP 22.0 Konečně! Skoro dva roky jsem hrál, někdy špatně, někdy dobře. A kdykoli jsem se pustil do "oficiální" hry, nikdy se mi nepodařilo zahrát opravdu dobře. A tak jsem si 11x za sebou zhoršil hendikep (dobře, taky jsem ho několikrát udržel). A včera se to konečně sešlo a já jsem zapsal znovu po tak dlouhé době přes 36 stableford bodů - konkrétně 39, a snížil hendikep na hodnotu 22.0. Někdy si ty čísla moc beru, ale mám z toho opravdu radost. Už jsem měl strach, že se budu jenom zhoršovat :-).
Vyrazili jsme s Tomášem V. do Molitorova, kde jsem shodou okolností (nebo možná tím, že je hřiště hodně příznivě znormované?) snižoval právě před dvěma lety. Sice jsem hodil hned první drive do autu (stejně jako Tomáš), ale ještě jsem na jedničce zachránil double bogey. Na dvojce jsem ještě nedal kraťoučký pat, ale pak už to šlo skoro bez chyb. Snad ani jednou jsem nezahrál špatně kolem greenu (musím moc pochválit sand wedge a devítku!), drivy jsem taky nějak udržel ve hře a dobře se i patovalo. Jediná stableford nula padla na devítce po čtyřce železu do křoví a ztraceném míči. I tak ale první devítka za solidních 47. Druhou jsem hrál opatrněji a vyplatilo se. Obešel jsem jí za 48 a protože jí považuji za výrazně těžší, tak to je opět super číslo. Celkem tedy 95 a výsledek, ze kterého jsem prostě nadšený.
Tomáš zahrál taky dobře, za 37 stbf. Mohlo to být ještě výrazně lepší, ale dost ho trápily drivy a celkem 5x trefil aut/ztratil míč. Ale taky to vynahradil výbornými příhrami a tak se i jemu Molitorov vydařil. Pro mě je to prostě hřiště na snižování (loni tady třeba Pavel F. prolomil 36). Možná je opravdu dobře "znormované", možná hodně odpouští nepovedené drivy. Ale možná se tu prostě jen cítím dobře, hraju uvolněně a pak ten výsledek prostě přijde. Samozřejmě se to hřiště nemůže rovnat těm nejlepším, ale není se čeho bát, na hraní je úplně v pohodě. Na fairwayích se sice smí stavět, ale nevyužili jsme toto místní pravidlo ani jednou. Mně se prostě v Molitorově líbí!

V týdnu se konal také Acision Open, o kterém se ovšem rozepisuji na jiném místě. Tak jen dodám pár podrobností o mé hře. Těšil jsem se, citil jsem se dobře. První devítka výborná, za 44, žádný problém. Ale golf jsem asi zapomněl na přechodu mezi devátou a desátou jamkou. Na zákeřném tříparu se skoro nesmyslným greenem jsem poslal pětku železo daleko doprava, těsně do autu. "Už" na další tři rány jsem byl na greenu a přidal 4 paty... Po skvělém drivu na jedenáctce jsem pokazil druhou - pětku dřevo, a protože se mi to přece nestane dvakrát za sebou, vzal jsem jí i na třetí ránu - aut. Takže další 9. Pak ještě dvě triple bogey na čtyřparech a nakonec lahůdka. Výborný drive i druhá rána na osmnáctce, ale kde je míč? V bankru... Takže další rána do autu, potom asi 5 metrů a další vzteklá do autu. Aha, vlastně ne, z autu se vykutálela zpátky. Takže další 9 na konec. Druhá devítka za 60 (po turnajové korekci max. +5 na jamku za 59) a celkem 103, 30 stbf a opět zhoršení hendikepu. Vytoužené první místo tak zůstalo v nedohlednu (o 10 ran). Ale dělený třetí na rány i ve stablefordu nakonec taky není tak špatné :-).



25.7.2010, HCP 23.1 Narozdíl od půlky května musím říct, že jsem z různých důvodů hrál dost málo. Ještě do konce června jsem stihl dva nesoutěžní výsledky (2x zhoršení...), turnaj na Zbraslavi (díky za pozvání!), návrat do Berouna a výbornou Ypsilonku s Michalem, Pavlem B. a velkým soubojem ve split 6. V červenci ale dlouho nic. Až teď v Písku trénink před nadcházejícím Acision Open.
Snad to teď trochu doženu. Bude Open a zahraju si snad i příští víkend (třeba na novém hřišti Slapy). Moc mi to poslední dobou nejde a to jsem i začal chodit na driving - podle možností jednou za týden, když už nehraju... Hlavně se ale těším na druhý srpnový týden (dovolená), který bych měl strávit mimo jiné na golfových hřištích v Lucembursku a okolí :-). Takže doufám, že do golf @ travels žebříčku přibydou 3 země.

Ale golf je nejenom hraní, takže jak zmiňuji i na úvodní stránce, pustil jsem se do občasného psaní pro nový golfový portál www.HrajemeGolf.cz. Na golfu mě mimo jiné fascinuje i hra čísel a tak jsou moje články o výsledcích PGA Tour právě hlavně o číslech. Sledovat leaderboard mě bude bavit asi vždycky :-).



10.5.2010, HCP 22.9 Už přes měsíc a půl hraju a to poměrně dost (třeba v porovnání s loňským rokem). A hrál jsem i docela dobře. První výsledky byly někde kolem ochranné zóny a hra se dařila. V půlce dubna přišly hodně vydařené Beřovice (viz níže) a tak jsem nechtěl promeškat další příležitost na úpravu hendikepu (dokud nevyroste raf :-)). Ale hned první pokus v Benátkách zklamal. Pak ještě přišel podařený Kořenec (pod 100, ochranná zóna, ale bez zápisu), ale potom už zase dolů. První Alfrédov zhoršení, druhý Alfrédov přesně na udržení a to nejhorší (doufám...) nakonec.
Vyrazili jsme s Michalem na turnaj do Ústí. Docela jsem si věřil, protože loni jsem tam zahrál své nejlepší kolo. Realita byla ale drsná. Nedařilo se mi skoro nic, respektive dělal jsem ohromné množství chyb a obešel jsem naprosto děsivé kolo - 9x triple bogey a hůř. Takže nejhorší turnaj všech dob. Trošku mě to vzalo... Ještě jsem musel odjet před vyhlášením a tak jsem si vyslechl od pořadatelů pár nepříjemných vět, když jsem se šel zeptat, jestli Michal nevyhrál nearest to pin (vezl jsem ho, takže musel se mnou - nakonec byl druhý, 149 cm, slušná práce!). Tak to mě taky nepotěšilo.

No takže 4x kvalifikační výsledek, 3x dolů (vlastně nahoru). Trošku to svádím na rameno, které mě bolí už od Beřovic, ale taky to je zřejmě o soustředění, nervozitě atd. Docela mě to mrzí, ale nakonec je to jen hra... Tak se snad jednou zase dočkám, že po roce a třičtvrtě si třeba hendikep snížím. Zahrát na to umím, tak to jednou určitě přijde :-). Teď si ale dám trošku pauzu, přestane mě bolet rameno, třeba zajdu na driving a bude to zase dobré. Určitě :-).
Aspoň něco pozitivního na konec. Turnaj byl první ze série CZ Golf tour 2010 turnajů a účast můžu rozhodně doporučit. Bude jich ještě devět (třeba Telč, Písek, Waidhofen, Zbraslav...) a za rozumnou cenu (specielně pro členy CZ Golf - což nejsem, takže žádná reklama) je to povedená akce s výborným servisem.



18.4.2010, HCP 22.6 Podařené nedělní odpoledne v Beřovicích. Konečně jsem se sešel letos na golfu s Michalem a tak jsem mohl vyrovnat dluh (17 EUR) z loňské Eurojamkovky. A taky jsme hned načali další. Velmi mi prospěly 4 rány k dobru a tak jsem slavil vítězství už po vypůlené 16. jamce! Nakonec to bylo sice jen 1 up a navíc ztráta 2 EUR, ale každopádně spokojenost.
Chtěl jsem si dát nesoutěžní, ale trošku jsem včera popíjel a tak jsem to nechal být. Chyba! Hrál jsem opravdu dobře a bylo z toho 97 ran (poprvé pod 100 letos a taky v Beřovicích) a 38 stbf. Zkazil jsem snad jen 2 rány - druhou na čtyřce (triplebogey) a třetí z ideální pozice na devítce (voda a "pěkných" 10). Ale jinak bych asi takhle chtěl hrát :-). Prostě dobrej den. A díky "caddies" a spoluhráčům!



22.3.2010, HCP 22.6 Krátká statistika z loňského roku:
V zahraničí odehráno 9 osmnáctek.
V Čechách 23 osmnáctek (z toho 3 z různých důvodů zadarmo) a 6 devítek, celkem na 21 hřištích. Jen 3x jsem hrál v obvykle levnější pondělí-čtvrtek. Za fee jsem zaplatil zhruba 23000 Kč.
Zjednodušený závěr - pořád se mi nevyplatí být v klubu s hřištěm, případně v nějakém "feečkovém klubu" (Duch Sportovní, Český GK).



21.3.2010, HCP 22.6 Sezóna začala! Dneska Benátky, i když první drive nedopadl úplně dobře...




28.2.2010, HCP 22.6 Pomalu mizí sníh a tak se snad dočkáme! Já jsem zatím zvládl dopsat povídání o golfu v Brazílii na hřišti Praia do Forte.